Ezek a legnépszerűbb szakok most a Debreceni Egyetemen

Megosztás

Soha ennyien nem választották még a debreceni intézményt, ráadásul holnaptól a pótfelvételi is elindul. A felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait szerdán országosan közzétették, a Debreceni Egyetem ide vonatkozó legfrissebb adatairól csütörtökön Bartha Elek oktatási rektorhelyettes beszélt az egyetem főépületének Karácsony György-termében.

Elmondta, hogy az országos eredményekhez hasonlóan alakultak a Debreceni Egyetem ponthatárai is, ahol az elmúlt tíz évben nem volt olyan magas a jelentkezők száma, mint most.

Az összegzés szerint az elmúlt tíz évben felvettek száma 6 ezer 500 és 7 ezer között alakult, idén – mint minden évben – januártól számítják a felvételizők számát a keresztféléves, az angol nyelvű és a doktori képzéssel együtt. – Az mutatja meg egy intézmény népszerűségét, hogy mennyien jelentkeznek, az viszont, hogy hány embert tud felvenni, többek között a az intézmény kapacitásától, a felvételizők minőségétől függ – jegyezte meg.

Országosan az előző évhez képest 25-26 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, a Debreceni Egyetemre 19 ezer 676-an adták be a jelentkezésüket, közöttük első helyen 11 ezer 351-en jelölték meg.

A megváltozott felvételi szabályok miatt a felsőoktatási szakképzésben mutatkoznak csökkenő számok, mivel a legtöbben egyből alapképzésre jelentkeztek a FOSZK helyett. A szerdán közzétett ponthatárok alapján csaknem 8 ezer 100-an kerültek be a debreceni intézménybe, az egyetem ez évi felvettjeinek száma így 10 ezer 821, az augusztusi pótfelvételivel és a határon túli adatokkal együtt a várható létszám a rektorhelyettes szerint 11 ezer 500 körül várható.

Ilyen magas létszám a Debreceni Egyetem történetében még nem volt
– fűzte hozzá.

Papírforma a képzési területeken
Képzési területenként a felvételi adatok nem hoztak nagy meglepetést, a korábbi évekhez hasonlóan az orvos- és egészségtudomány, majd a gazdaságtudomány áll a lista élén, ezt a harmadik helyen a pedagógusképzés és a műszaki képzés követi.

Karonként a legnagyobb növekmény a gyermeknevelési és pedagógiai karon, a zeneművészeti, valamint a természettudományi karon van, a legtöbb hallgatót a gazdaságtudományi, egészség-, és bölcsészettudományi karra vették fel. Az angol nyelvű képzések közül a legnépszerűbb az általános orvostudományi és a műszaki kar, míg a legnépszerűbb szak a Debreceni Egyetem ez évi felvételi adatai szerint az ápolás és betegellátás, a jogász és gyógypedagógia-óvodapedagógia. A mesterszakok közül a tanári, a pszichológia és az egészségügyi menedzser szakra vették fel a legtöbb hallgatót. A legmagasabb ponthatár (460) a jogász és a (441) pszichológia szakon volt az idei felvételin.

Felívelőben a tanárképzés
Forisek Péter tanárképzési főigazgató hangsúlyozta, hogy jelentős a növekedés a tanárképzés területén is: 38 százalékkal több jelentkezőt vettek fel az előző évhez képes.

Minden szakra több hallgatót vettek fel idén, az angol, a történelem, a testnevelés-gyógytestnevelés, a magyar és a matematika a legnépszerűbb. 220 pontban állapították meg az idei minimumpontokat, de magas értékkel, 330 ponttól vettek fel hallgatókat, ami jó képességükre és tanulmányi eredményükre mutat rá.

Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak, akiket nem vettek fel a kívánt szakra, pótfelvételi eljárást hirdetnek az intézmények. Július 28-án indul és augusztus 6-ig lehet elektronikus úton jelentkezni az elsősorban önköltséges képzésekre.

A kormány által stratégiai szempontból kiemelt képzések között állami ösztöndíjas is lesz Debrecenben; úgy mint az agrár-, a műszaki vagy az informatikai képzés. A pótfelvételi után augusztus 28-ra várható a ponthirdetés.

Forrás: haon.hu

Fotó: unideb.hu

Kapcsolódó cikkek